Zdravotní situace, ve které se všichni už dva roky nacházíme, zvyšuje potřebu tzv. boostřování (posilování) naší imunity. Preventivně se zásobujeme a pravidelně užíváme vitamíny a minerály. Alfou a omegou podpory imunity se staly vitamíny C, D a zinek. Přestože tyto tři živiny skutečně představují pomyslný základ pro dobrou imunitu, naše tělo je komplexní systém.
Zeleninu a ovoce konzumujeme nejen pro bohatý obsah vitamínů a minerálů, ale také pro další zdraví prospěšné látky.
Tzv. polyfenoly a jiná fytofarmaka jsou výjimečné tím, že mají vysokou vazebnou aktivitu na bílkovinné struktury virů, vážou se na ně, a tím zabraňují jejich vstupu do buněk a rozmnožování se v nich nebo tyto procesy zpomalují. Působí tak jako přírodní antivirotika a jejich působení je nezávislé na mutací či variantách viru. Kvercetin, kurkumin a pravděpodobně i jiné polyfenoly jsou signálními molekulami, které se vážou na receptory vitamínu D as vitamínem D působí synergicky.
Zeleninu a ovoce konzumujeme nejen pro bohatý obsah vitamínů a minerálů, ale také pro další zdraví prospěšné látky. Již z předchozích epidemií existují důkazy, že přírodní látky v koření, bylinkách, ovoci, kořenech rostlin a zelenině mohou snížit riziko nebo závažnost široké škály virových infekcí posílením imunitní odpovědi a také protizánětlivými, antioxidačními a antivirovými vlastnostmi. Mezi takové látky patří tzv. polyfenoly. Jsou to sekundární metabolity rostlin, které rostliny používají jako antibiotika proti škůdcům, bakteriím a virům, proti chladu, horku a jinému typu poškození. Nejvíce jsou zastoupeny v květech, plodech a kořenech rostlin a většinou mají výraznou barvu – žlutou, oranžovou, červenou nebo fialovou. Mezi nejznámější polyfenoly patří kvercetin, kurkumin, katechiny a resveratrol.
Kvercetin: Rostlinné nutraceutikum, polyfenol. Jeho extrakt se získává z květin sofory japonské. Má prokázáno antivirotické, antioxidační, protizánětlivé, antikoagulační, antifibrotické a prebiotické působení. Je ionofórem pro zinek (váže zinek v plazmě a přenáší jej dovnitř buněk, kde zinek působí antiviroticky). V kombinaci zvyšuje účinek jiných polyfenolů. kurkuminu, EGCG nebo resveratrolu. Synergicky spolupůsobí s vitamíny C, D, E a se selenem. Pouze cibule a angrešt patří mezi potraviny relativně bohaté na kvercetin, ale na běžně doporučenou dávku 500 mg bychom potřebovali zkonzumovat přibližně 2 kg očištěné cibule, resp. kilogram angreštu.
Kurkumin: Získává se z oddenku kurkumy, která se používá v asijské kuchyni a je jednou ze složek kari. Kurkumin se velmi často zaměňuje s kurkumou. Sušená kurkuma obsahuje pouze 2 – 6 % kurkuminu, proto je její konzumace pro akutní zdravotní účely nepraktická. Kurkumin jako rostlinný extrakt má antivirotické, bronchodilatační, protizánětlivé, antifibrotické a prebiotické působení. I kurkumin je ionofór pro zinek a zvyšuje tak jeho přenos do buněk. Synergicky působí s jinými nutraceutiky – kvercetinem, katechiny, glycyrhizinem, ale také vitamínem C, D a E. Piperin a kvercetin významně zvyšují jeho účinek.
Glycyrhizin: Triterpen získávaný z extraktu lékořice (česky lékořice). Glycyrhizin je 50krát sladší než cukr a používá se také jako přírodní sladidlo. Ve skandinávských zemích je oblíbený jako cukrovinka – „pelendrek“ – pro svou specifickou chuť a aroma. Má prokázáno antivirotické, antioxidační, protizánětlivé, antifibrotické a hepatoprotektivní působení. V Číně a na Blízkém východě byl před lety úspěšně používán v léčbě pacientů během epidemie MERS. V Číně je standardně používanou látkou v kombinaci s antivirotiky při zvládání infekcí pásového oparu nebo genitálního oparu. Spolupůsobí s kurkuminem a vitamínem C. Pokud nejste milovníky lékořice nebo „penendreků“, běžný jídelníček průměrného Slováka tuto látku neobsahuje.
Katechiny: Jedná se o polyfenoly získané z extraktu zeleného čaje. Mají složité názvy, označují se proto zkratkami, například. EGCG. Právě EGCG (epigalokatechin galát) je nejvíce prostudovaným katechinem. Mají prokázáno antivirotické, protizánětlivé, antikoagulační, antifibrotické a prebiotické působení. Zrychlují metabolismus, používají se i při úpravě hmotnosti. Užívání katechinů významně snižovalo riziko výskytu respiračních infekcí včetně chřipky H1N1 u zdravotnických pracovníků. EGCG je silný ionofór pro zinek a tím podobně jako kvercetin a kurkumin zvyšuje jeho koncentraci v buňkách. Relativně bohatým zdrojem katechinů v běžných potravinách je zelený čaj nebo hrozny, pro efektivní denní dávku katechinů potřebujeme vypít přibližně 4 – 6 šálků zeleného čaje.
Piperin: Piperin je alkaloid získaný z extraktu pepře. Má prokázáno antivirotické, antihypertenzivní, analgetické a protizánětlivé působení. Zrychluje metabolismus.
Tip redakce: Zdraví je to nejdůležitější co máme, načerpejte inspiraci jak se o své zdraví správně starat.