-0.5 C
Brno
Pátek, 3 února, 2023
DomůBydleníV malém rodinném domě vytvořili soukromí i tam, kde to bylo téměř...

V malém rodinném domě vytvořili soukromí i tam, kde to bylo téměř nemožné

Nevelký bílý domek v Rajci na první pohled zaujme rozdílnou výškou střechy nad jednotlivými částmi. Zatímco většina střechy je šikmá, v jedné zóně šikmina přechází do podoby sedlové střechy. Díky této jedinečnosti vznikly zajímavé prostory v interiéru, především galerie nad obývacím pokojem. Díky lněné síti jsou obě podlaží propojena i vizuálně.

Mottem ateliéru Treea.sk, který vede architekt Peter Kasman, jsou tři slova: emoce – tradice – cit. Všechny tři se odrážejí také v projektu rodinného domu s galerií v Rajci. Jednopodlažní stavba získala díky převýšené střeše nad společenskou místností galerii, pod kterou je zavěšena houpačka, takže děti se v obýváku mohou i houpat.

Úzká parcela, blízká křižovatka, vysoké napětí
Východiskem na návrh novostavby pro čtyřčlennou rodinu byla nevelká úzká parcela, kterou původní majitel rozdělil na dvě části. Dalšími problémy byly hlavní křižovatka města, která se nachází v těsné blízkosti pozemku a vysoké napětí s ochranným pásem.

Obývací pokoj s jídelnou a dřevěným kubusem
Vstup do denní společenské zóny bytu je zvýrazněn dřevěným kubusem s úložným prostorem a WC, který představuje samostatný prvek v jinak otevřené dispozici. Zdroj: David Mackovič Photography

Navzdory těmto negativům se architektovi podařilo přeměnit nevýhody v potenciál konkurovat blízkým bungalovům. Dům je podobně nízký, ale odlišný tvaroslovím a zejména mírou soukromí, kterou poskytuje. Díky hmotě tvarované do seříznutého písmene U vzniklo uprostřed domu ze tří stran chráněné atrium s prostorem k posezení i gril. Atrium také poskytuje interiéru více přirozeného světla.

Otevřený prostor dělí dřevěný kubus
Dům je vstupní částí orientován na jih ke vjezdu na pozemek. Přední část je nejnižší, směrem na západ se zvyšuje. Vstup do denní společenské zóny bytu je zvýrazněn dřevěným kubusem s úložným prostorem a WC, který představuje samostatný prvek v jinak otevřené dispozici. Tento kubus zároveň odděluje obývací pokoj od jídelní části, aby se rodina vzájemně nerušila.

- Komerční sdělení -pr clanky

Nejnovější články