6.3 C
Brno
Pátek, 26 dubna, 2024
DomůPro ŽenyCéčko, déčko, zinek? Tříkombinace na imunitu nestačí

Céčko, déčko, zinek? Tříkombinace na imunitu nestačí

Zdravotní situace, ve které se všichni už dva roky nacházíme, zvyšuje potřebu tzv. boostřování (posilování) naší imunity. Preventivně se zásobujeme a pravidelně užíváme vitamíny a minerály. Alfou a omegou podpory imunity se staly vitamíny C, D a zinek. Přestože tyto tři živiny skutečně představují pomyslný základ pro dobrou imunitu, naše tělo je komplexní systém.

Zeleninu a ovoce konzumujeme nejen pro bohatý obsah vitamínů a minerálů, ale také pro další zdraví prospěšné látky.
Tzv. polyfenoly a jiná fytofarmaka jsou výjimečné tím, že mají vysokou vazebnou aktivitu na bílkovinné struktury virů, vážou se na ně, a tím zabraňují jejich vstupu do buněk a rozmnožování se v nich nebo tyto procesy zpomalují. Působí tak jako přírodní antivirotika a jejich působení je nezávislé na mutací či variantách viru. Kvercetin, kurkumin a pravděpodobně i jiné polyfenoly jsou signálními molekulami, které se vážou na receptory vitamínu D as vitamínem D působí synergicky.

Zeleninu a ovoce konzumujeme nejen pro bohatý obsah vitamínů a minerálů, ale také pro další zdraví prospěšné látky. Již z předchozích epidemií existují důkazy, že přírodní látky v koření, bylinkách, ovoci, kořenech rostlin a zelenině mohou snížit riziko nebo závažnost široké škály virových infekcí posílením imunitní odpovědi a také protizánětlivými, antioxidačními a antivirovými vlastnostmi. Mezi takové látky patří tzv. polyfenoly. Jsou to sekundární metabolity rostlin, které rostliny používají jako antibiotika proti škůdcům, bakteriím a virům, proti chladu, horku a jinému typu poškození. Nejvíce jsou zastoupeny v květech, plodech a kořenech rostlin a většinou mají výraznou barvu – žlutou, oranžovou, červenou nebo fialovou. Mezi nejznámější polyfenoly patří kvercetin, kurkumin, katechiny a resveratrol.

Kvercetin: Rostlinné nutraceutikum, polyfenol. Jeho extrakt se získává z květin sofory japonské. Má prokázáno antivirotické, antioxidační, protizánětlivé, antikoagulační, antifibrotické a prebiotické působení. Je ionofórem pro zinek (váže zinek v plazmě a přenáší jej dovnitř buněk, kde zinek působí antiviroticky). V kombinaci zvyšuje účinek jiných polyfenolů. kurkuminu, EGCG nebo resveratrolu. Synergicky spolupůsobí s vitamíny C, D, E a se selenem. Pouze cibule a angrešt patří mezi potraviny relativně bohaté na kvercetin, ale na běžně doporučenou dávku 500 mg bychom potřebovali zkonzumovat přibližně 2 kg očištěné cibule, resp. kilogram angreštu.

Kurkumin: Získává se z oddenku kurkumy, která se používá v asijské kuchyni a je jednou ze složek kari. Kurkumin se velmi často zaměňuje s kurkumou. Sušená kurkuma obsahuje pouze 2 – 6 % kurkuminu, proto je její konzumace pro akutní zdravotní účely nepraktická. Kurkumin jako rostlinný extrakt má antivirotické, bronchodilatační, protizánětlivé, antifibrotické a prebiotické působení. I kurkumin je ionofór pro zinek a zvyšuje tak jeho přenos do buněk. Synergicky působí s jinými nutraceutiky – kvercetinem, katechiny, glycyrhizinem, ale také vitamínem C, D a E. Piperin a kvercetin významně zvyšují jeho účinek.

Glycyrhizin: Triterpen získávaný z extraktu lékořice (česky lékořice). Glycyrhizin je 50krát sladší než cukr a používá se také jako přírodní sladidlo. Ve skandinávských zemích je oblíbený jako cukrovinka – „pelendrek“ – pro svou specifickou chuť a aroma. Má prokázáno antivirotické, antioxidační, protizánětlivé, antifibrotické a hepatoprotektivní působení. V Číně a na Blízkém východě byl před lety úspěšně používán v léčbě pacientů během epidemie MERS. V Číně je standardně používanou látkou v kombinaci s antivirotiky při zvládání infekcí pásového oparu nebo genitálního oparu. Spolupůsobí s kurkuminem a vitamínem C. Pokud nejste milovníky lékořice nebo „penendreků“, běžný jídelníček průměrného Slováka tuto látku neobsahuje.

Katechiny: Jedná se o polyfenoly získané z extraktu zeleného čaje. Mají složité názvy, označují se proto zkratkami, například. EGCG. Právě EGCG (epigalokatechin galát) je nejvíce prostudovaným katechinem. Mají prokázáno antivirotické, protizánětlivé, antikoagulační, antifibrotické a prebiotické působení. Zrychlují metabolismus, používají se i při úpravě hmotnosti. Užívání katechinů významně snižovalo riziko výskytu respiračních infekcí včetně chřipky H1N1 u zdravotnických pracovníků. EGCG je silný ionofór pro zinek a tím podobně jako kvercetin a kurkumin zvyšuje jeho koncentraci v buňkách. Relativně bohatým zdrojem katechinů v běžných potravinách je zelený čaj nebo hrozny, pro efektivní denní dávku katechinů potřebujeme vypít přibližně 4 – 6 šálků zeleného čaje.

Piperin: Piperin je alkaloid získaný z extraktu pepře. Má prokázáno antivirotické, antihypertenzivní, analgetické a protizánětlivé působení. Zrychluje metabolismus.

- Komerční sdělení -pr clanky

Nejnovější články